VR

A bërthama e transformatorit është një pajisje statike që siguron një kanal për rrjedhjen e fluksit magnetik në një transformator. Bërthama është ndërtuar duke përdorur shirita të hollë prej çeliku silikoni. Fletët e çelikut të silikonit janë të izoluara dhe të lidhura elektrikisht për të reduktuar humbjet pa ngarkesë në transformator. Bërthama e një transformatori është prej hekuri të butë. Transformatorët përdoren në fusha të ndryshme si rrjeti i prodhimit të energjisë, sektori i shpërndarjes, transmetimi dhe konsumi i energjisë elektrike.


Bërthama e transformatorit siguron një rrugë magnetike drejt fluksit të kanalit. Përdorimi i materialit shumë të përshkueshëm (i cili përshkruan materialin'aftësia për të mbajtur fluksin), si dhe teknikat më të mira të ndërtimit të bërthamës, ndihmojnë në sigurimin e një rruge të dëshirueshme të fluksit me ngurrim të ulët dhe kufizojnë linjat e fluksit në bërthamë.


Si rezultat i induktivitetit të ndërsjellë, një transformator prodhon një tension ose rrymë të transformuar kur fluksi magnetik i prodhuar nga një mbështjellje (mbështjellje primare) lidhet me një mbështjellje tjetër (mbështjellje dytësore). Ekziston një bashkim magnetik midis këtyre dy mbështjelljeve dhe ato janë të izoluara elektrikisht.


Përveç kësaj, ngurrimi magnetik njihet gjithashtu si kundërshtim ndaj rrjedhës së fluksit magnetik. Nëse, për shembull, fluksi magnetik i prodhuar nga një mbështjellje primare kalon përmes ajrit ose ndonjë materiali me ngjyra në mënyrë që të arrijë një mbështjellje dytësore në një transformator, do të rezultonte në një reduktim të fluksit magnetik. Për shkak të ngurrimit të lartë të ajrit ose materialeve me ngjyra, ai do të zvogëlojë fluksin magnetik.


Prandaj, humbja e fluksit magnetik në transformator duhet të minimizohet duke siguruar një mesatare të përshtatshme midis mbështjelljes parësore dhe dytësore. Për këtë qëllim, zakonisht përdoren bërthama magnetike prej çeliku silikoni. Duke përdorur njëtransformator i tipit bërthamë, humbjet magnetike zvogëlohen dhe një sasi më e madhe e fluksit magnetik përcillet midis bobinave parësore dhe sekondare, duke rritur kështu transformatorin's efikasitetit të përgjithshëm.


Chat
Now

Dërgoni kërkesën tuaj

Zgjidhni një gjuhë tjetër
English
Tiếng Việt
Türkçe
ภาษาไทย
русский
Português
한국어
日本語
italiano
français
Español
Deutsch
العربية
Српски
Af Soomaali
Sundanese
Українська
Xhosa
Pilipino
Zulu
O'zbek
Shqip
Slovenščina
Română
lietuvių
Polski
Gjuha aktuale:Shqip